Saturday, January 4, 2025

Σημαία τρίγωνο, ώρα… παρά τέταρτο και «αθάνατοι» πολεμιστές: To μοναδικό Νεπάλ!

 


Το αποκαλούν «στέγη του κόσμου». Όχι άδικα. Στο έδαφος του Νεπάλ, αυτού του μακρόστενου κράτους που βρίσκεται σφηνωμένο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πληθυσμιακά κρατών του κόσμου (Ινδία και Κίνα), βρίσκονται οι οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του πλανήτη, ανάμεσά τους και το θρυλικό Έβερεστ.

🔎Αυτό και μόνο θα έφτανε για να κάνει το Νεπάλ αξιοπρόσεκτο. Αλλά οι κάτοικοί του δεν έμειναν εκεί. Στην χώρα αυτή, για την οποία γνωρίζουμε λίγα, συμβαίνουν πολλά παράξενα. Που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, αλλά και την ιστορία και την κουλτούρα της. Κάποια μπορεί να τα γνωρίζετε, όμως λίγοι έχουν μπει στον κόπο να εξηγήσουν γιατί συμβαίνουν αυτά.

🔎ΚΟΚ για… αγελάδες: Όσο κι αν διαβάζεται απίθανο, στο Νεπάλ ισχύει ακόμα επίσημος κώδικας οδικής κυκλοφορίας για… αγελάδες! Όποιος επισκεφθεί τη χώρα, βέβαια, βλέπει ότι ακόμα και στην πρωτεύουσα Κατμαντού, που είναι φυσικά το πιο εξελιγμένο σημείο, κυκλοφορούν χιλιάδες αγελάδες που είτε είναι φορτωμένες είτε σέρνουν κάρα. Χρησιμοποιούνται, δηλαδή, ως μεταφορικά μέσα.

🔎Με την ανάπτυξη των μηχανοκίνητων μέσων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, υπήρξε η ανάγκη να μπουν κανόνες, ειδικά στους δρόμους των πόλεων. Ο νεπαλέζικος ΚΟΚ, λοιπόν, έχει ειδικές παραγράφους για τη συμπεριφορά των… αγελάδων και των κάρων που σέρνουν αγελάδες όταν βρίσκονται στα όρια των πόλεων.

🔎Ώρα… παρά τέταρτο: Το Νεπάλ είναι το μοναδικό ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο που έχει επιλέξει να ρυθμίσει τα ρολόγια του σε όλη την επικράτεια στο… παρά τέταρτο! Αυτή η παράξενη απόφαση, που έλαβε ο τότε βασιλιάς Μπιρέντρα το 1986, έχει μεγάλη σημασία για την υπερηφάνεια και την κουλτούρα της χώρας.

🔎Ως τότε, η ώρα στο Νεπάλ συμβάδιζε με την ώρα της Ινδίας. Η οποία ήταν κι αυτή παράξενη. Φυσιολογικά, οι δύο χώρες βρίσκονται στη ζώνη UCT +5, δηλαδή πέντε ώρες περισσότερες από την ώρα Γκρίνουιτς. Η Ινδία είχε επιλέξει παλαιότερα να φτιάξει δική της ζώνη ώρας στο UCT +5:30, δηλαδή να πηγαίνει μισή ώρα μπροστά, για να ταιριάζει καλύτερα με τα γεωγραφικά της χαρακτηριστικά.

🔎Το Νεπάλ το 1986 επέλεξε να μεταβεί στο UCT +5:45, δηλαδή να βάλει τα ρολόγια του ακόμα ένα τέταρτο πιο μπροστά! Τυπικά η απόφαση είχε να κάνει με γεωγραφικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκαναν οι ίδιοι οι Νεπαλέζοι. Ουσιαστικά, όμως, ήταν μια… πολιτική απόφαση. Που έδειχνε ότι το Νεπάλ διατηρεί μια διαφορετική γραμμή από την Ινδία, την πιο συγγενή της χώρα.

🔎Η ζωντανή θεά: Ανάμεσα στις περίεργες παραδόσεις του Νεπάλ υπάρχει και η Κουμάρι, η «ενσάρκωση» της θεάς Κάλι, μιας από τις σημαντικότερες θεότητες του ινδουιστικού πανθέου. Ένα νεαρό κορίτσι, πριν την εφηβεία του, «επιλέγεται»  με διάφορες διαδικασίες από τους ιερείς της θεάς και σ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της το πρόσωπό της θεωρείται ιερό.

🔎Η Κουμάρι μπορεί να είναι οποιοδήποτε κορίτσι από την εθνότητα των Μπαχούν, οι ιερείς συμβουλεύονται τα άστρα και περνούν διάφορα κορίτσια από δοκιμασίες πριν καταλήξουν στο ποια είναι η αληθινή μετενσάρκωση της θεάς. Μπορεί, βέβαια, μια οικογένεια να χάσει το παιδί της ξαφνικά, καθώς το κορίτσι που θα επιλεγεί «υποχρεώνεται» να μετακομίσει σ’ ένα παλάτι στην Κατμαντού και να περάσει εκεί τη ζωή της μέχρι να της έλθει η πρώτη έμμηνος ρύση. Τότε είναι ελεύθερη να επιστρέψει στη ζωή της και επιλέγεται άλλη. Το να γίνεις Κουμάρι, βέβαια, θεωρείται ύψιστη τιμή για μια κοπέλα.

🔎Η διαφορά ύψους: Είναι πασίγνωστα τα πανύψηλα βουνά που βρίσκονται στο έδαφος του Νεπάλ, μαζί και το Έβερεστ (8.848 μ.), το ψηλότερο σημείο στον κόσμο. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το Νεπάλ είναι παράλληλα το κράτος με τη μεγαλύτερη διαφορά υψομέτρου σε δύο σημεία του! Εκτός από το Έβερεστ, στο νότιο Νεπάλ βρίσκεις μια κοιλάδα που έχει υψόμετρο μόλις 59 μ. Αυτή η διαφορά των 8.789 μέτρων είναι μακράν η μεγαλύτερη.

🔎Το σνομπάρισμα του Βούδα: Σύμφωνα με τις βουδιστικές παραδόσεις, ο μέγας δάσκαλος Σιντάρτα Γκαουτάμα, ο Βούδας (ο Φωτισμένος δηλαδή) γεννήθηκε στην πόλη Λουμπίνι, στο νοτιοανατολικό Νεπάλ. Παρά το γεγονός ότι οι διδαχές του έχουν επηρεάσει εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων στη γύρω περιοχή, ο Βούδας φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να πείσει τους ίδιους τους… συμπατριώτες του! Το ποσοστό των βουδιστών στο Νεπάλ είναι μικρή μειοψηφία (υπολογίζεται σε 7,5% του πληθυσμού), ενώ σε 81% υπολογίζονται οι ινδουιστές.

🔎Οι «αθάνατοι» πολεμιστές: Ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα του Νεπάλ είναι οι στρατιώτες του. Οι περίφημοι Γκούρκας, που ονομάζονται έτσι από το όνομα της εθνότητάς τους (Γκόρκαλι), μιας από τις 120 διαφορετικές του Νεπάλ. Οι Γκούρκας αντιμετώπισαν τους Βρετανούς πρώτη φορά το 1815 στον Αγγλο-Νεπαλέζικο πόλεμο και έκαναν τόση εντύπωση στους Βρετανούς για την γενναιότητά τους, που μετά τη συνθήκη ειρήνης πρότειναν να δημιουργηθούν ολόκληρα συντάγματα από Γκούρκας για τον βρετανικό στρατό!

🔎Οι Γκούρκας αποκαλούνται και «αθάνατοι», διότι κατά την παράδοση μόνο όποιος θεωρείθ τον εαυτό του αθάνατο μπορεί να ρίχνεται στη μάχη με τόση άγνοια κινδύνου. Σήμερα βρίσκει κανείς στρατιωτικούς Γκούρκα όχι μόνο στο Νεπάλ, αλλά και στην Ινδία, τη Βρετανία, τη Σιγκαπούρη και το Μπρουνέι. Πάρα πολλοί Γκούρκας είναι στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

🔎Βαβυλωνία από γλώσσες: Όπως αναφέραμε ήδη, στο Νεπάλ έχουν αναγνωριστεί 120 διαφορετικές εθνότητες. Σε μια χώρα έκτασης λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα (147.000 τ.χλμ.) με 32 εκατομμύρια πληθυσμό, αυτό ισοδυναμεί με πανσπερμία. Μπορεί η τοπική «νεπαλέζικη» γλώσσα να είναι η επίσημη του κράτους και να ομιλείται ως μητρική ή δεύτερη απ’ όλους τους πολίτες, ωστόσο το τελευταίο Σύνταγμα το 2015 αναγνωρίζει ως «τοπικές» γλώσσες ΟΛΕΣ τις γλώσσες του Νεπάλ, ακόμα κι αν ομιλούνται από μερικές χιλιάδες κατοίκους.

🔎Τι σημαίνει αυτό; Ότι οποιοσδήποτε κάτοικος μπορεί να ζητήσει στις συναλλαγές του π.χ. με τις δημόσιες υπηρεσίες ή τα δικαστήρια να επικοινωνεί στη γλώσσα του. Άρα θα πρέπει να βρεθεί και μεταφραστής για να τον βοηθήσει. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι μεταφραστές στο Νεπάλ, που απασχολούνται στο κράτος με ημι-απασχόληση.

🔎Ο βασιλιάς που έγινε πολίτης: Η ιστορία της μοναρχίας στο Νεπάλ χάνεται στην αρχαιότητα, αλλά καταργήθηκε επισήμως το 2008. Με τη λήξη του εμφύλιου πολέμου που αιματοκύλησε τη χώρα για μια δεκαετία (1996-2006) αποφασίστηκε να καταργηθεί έστω η συνταγματική μοναρχία κι έτσι καθαιρέθηκε ο βασιλιάς Γκιαρέντρα (ο οποίος είχε ανέβει στο θρόνο πέντε χρόνια νωρίτερα με αιματηρό τρόπο, αξίζει ξεχωριστό κείμενο η ιστορία).

 🔎Σε αντίθεση, όμως, με τους περισσότερους έκπτωτους μονάρχες που όταν χάνουν το θρόνο φεύγουν από τη χώρα τους και ξεκοκαλίζουν τα πλούτη τους στο εξωτερικό, ο Γκιαρέντρα επέλεξε να μείνει στη χώρα και να συμπεριφερθεί πια ως απλός πολίτης. Επηρεάζει πια πολύ λίγους πολίτες, αλλά έχει επιλέξει έναν τρόπο ζωής που δεν προκαλεί με επίδειξη πλούτου.

🔎Βουδιστικό ροκ: Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μουσικής στο Νεπάλ είναι το λεγόμενο «βουδιστικό ροκ». Όπως λέει και το όνομά του, συνδυάζει στοιχεία της ροκ με βουδιστικά θέματα, διδασκαλίες και πνευματικά μηνύματα. Το ροκ αυτό αναπτύχθηκε κυρίως τις δεκαετίες του 1950 και 1960 και απ’ αυτό επηρεάστηκαν μέχρι και οι Μπιτλς και ειδικά ο Τζορτζ Χάρισον.

🔎Η επιμονή στην τριγωνική σημαία: Όσοι ασχολούνται με τις σημαίες γνωρίζουν ότι το Νεπάλ είναι το μοναδικό ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο που έχει επίσημη σημαία, η οποία δεν είναι παραλληλόγραμμη ή τετράγωνη, αλλά τριγωνική! Βεβαίως και άλλες αυτοκρατορίες και ανεξάρτητες οντότητες ανά τους αιώνες είχαν τέτοιες σημαίες, αλλά όλες υιοθέτησαν το παραλληλόγραμμο. Το Νεπάλ επέμεινε από το 1962 που καθιέρωσε τη σημαία του να έχει τριγωνικό σχήμα, για να συμβολίζει τα πανύψηλα βουνά του.

Σημαία τρίγωνο, ώρα… παρά τέταρτο και «αθάνατοι» πολεμιστές: To μοναδικό Νεπάλ!

  Το αποκαλούν «στέγη του κόσμου». Όχι άδικα. Στο έδαφος του Νεπάλ, αυτού του μακρόστενου κράτους που βρίσκεται σφηνωμένο μεταξύ των δύο μεγ...