Saturday, May 25, 2024

Καβάλα στο Μαλάουι; Ιτέα στη Μαδαγασκάρη; Πάτρα στο Μπαγκλαντές; Ένας κόσμος γεμάτος Ελλάδα!


 🔎Το ξέρεις πως υπάρχουν 20 πόλεις στις ΗΠΑ που ονομάζονται Κόρινθος; Ότι υπάρχει Πέλλα στη Βολιβία; Σάμος στη Σερβία; Πάργα στην Ακτή Ελεφαντοστού; Σητεία στο Τσαντ; Γεράνι στο Αφγανιστάν; Κιάτο στην Τόνγκα;

 🔎 Σταματάω εδώ το teaser για να διαβάσεις παρακάτω, διότι θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες. Τελικά τα ονόματα ελληνικών πόλεων δεν είναι τόσο σπάνια, όσο νομίζουμε. Μπορεί να μην είναι τόσο κοινά, όπως τα αγγλικά ή τα ισπανικά, αλλά όταν ξεκινήσαμε αυτή την έρευνα δεν περιμέναμε να βρούμε Κορώνη στην Ινδονησία, Βούλα στο Κογκό και Καβάλα στο Μαλάουι.

 🔎 Οι περισσότεροι νομίζουν ότι οι μόνες "διεθνείς" πόλεις της Ελλάδας είναι η Αλεξάνδρεια, η Τρίπολη, η Αθήνα. Κι όμως, υπάρχουν 86 (!) ονόματα ελληνικών οικισμών (όχι χωριουδάκια, πόλεις, χωριά ή δήμοι με πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2021) που έχουν τουλάχιστον μία άλλη πόλη με το ίδιο όνομα κάπου στον κόσμο, κοντά μας ή μακριά μας.

 🔎 Και να φανταστείς ότι δεν έχουμε βάλει καθόλου μέσα σ' αυτή την έρευνα τους οικισμούς με ονόματα Αγίων, ούτε μετάφραση (π.χ. Νεάπολη ή Newtown), ούτε καν και πολύ διαφορετική ορθογραφία (Επισκοπή και Peshkopi). Αν βάζαμε κι αυτά, οι "ομώνυμες" πόλεις θα ήταν εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες.

 🔎 Ολόκληρη η λίστα είναι μια έκπληξη. Υπάρχουν πόλεις μικρές, οι οποίες δεν θα πάει το μυαλό σου πόσο "δημοφιλείς" είναι. Και για να κάνουμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα, βάλαμε σε παρένθεση το όνομα του οικισμού (ή τα ονόματα, σε λίγες περιπτώσεις) στο λατινικό αλφάβητο, όπως έγινε η αναζήτηση. Χρησιμοποιήσαμε την πιο απλή ορθογραφία, εκτός από τις περιπτώσεις που (για διάφορους λόγους) έχει επικρατήσει αλλιώς στο λατινικό αλφάβητο (Rhodes αντί για Ρόδος, Athens αντί για Αθήνα, Corfu αντί για Κέρκυρα κτλ).

 🔎 Τελευταία διευκρίνιση: Το ότι υπάρχει ίδιο όνομα δεν σημαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ότι έχει σχέση με την Ελλάδα. Μπορεί να υπάρχει ομόηχη λέξη με άλλο νόημα στην τοπική γλώσσα. Αλλά έχει κι αυτό τη σημασία του. 

Κόρινθος (Corinth, Corinto): 48

Το πιο δημοφιλές ελληνικό όνομα έχει σχέση και με το αρχαίο παρελθόν της πόλης, αλλά και το χριστιανικό της (εκεί δίδαξε ο Απόστολος Παύλος και απηύθυνε τις βιβλικές επιστολές Προς Κορινθίους). Ως Corinth βρίσκουμε 20 πόλεις στις ΗΠΑ, μία στη Γρενάδα και μία στη Νέα Ζηλανδία. Συνολικά 13 οικισμοί Corinto βρίσκονται στην Κολομβία, τέσσερις στην Ονδούρα, τρεις στο Μεξικό, δύο στη Νικαράγουα κι από ένας σε Ελ Σαλβαδόρ, Φιλιππίνες, Γουινέα-Μπισάου και Βραζιλία.

Αλεξάνδρεια (Alexandria, Alessandria): 32

Στην αρχαιότητα λογικά θα ήταν χωρίς αντίπαλο το όνομα. Και πάλι, όμως, Αλεξάνδρειες βρίσκουμε άλλες 32 (!) εκτός από αυτήν της Ημαθία, σε 12 άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα. Μια ντουζίνα απ’ αυτές βρίσκονται στις ΗΠΑ, από τρεις σε Νότια Αφρική, Ρουμανία και Τζαμάικα (!), δύο σε Καναδά, Ιταλία, και Βραζιλία κι από μία στη Μοζαμβίκη, στη Βρετανία, στη Βουλγαρία και την Αυστραλία. Και, βέβαια, η περίφημη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η μεγαλύτερη απ’ όλες.

Σέρρες (Serres, Ceres): 31

Με την ορθογραφία Serres βρίσκουμε επτά πόλεις και χωριά στη Γαλλία και από μία σε Ισπανία και Γερμανία. Το Ceres είναι πιο δημοφιλές, αφού απαντάται σε 22 διαφορετικούς οικισμούς και 12 διαφορετικές χώρες! Οκτώ βρίσκονται στις ΗΠΑ, από δύο σε Ολλανδία, Ιταλία και Νότια Αφρική κι από ένα σε Ρουμανία, Μεξικό, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Βραζιλία, Αυστραλία, Αργεντινή και Κούβα.

Αθήνα (Athens, Atenas): 30

Οι 23 από τις 30 άλλες Αθήνες που υπάρχουν στον κόσμο βρίσκονται στις ΗΠΑ. Επίσης έχουμε μία στη Ζιμπάμπουε, δύο στην Κολομβία και μία σε Βενεζουέλα, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Βραζιλία.

Σάμη (Sami): 30

Επίσης μια λέξη που σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε πολλές γλώσσες, αυτό την απαντάμε πολύ συχνά: τέσσερις στο Αφγανιστάν, από τριες σε Πακιστάν, Μάλι, Γκάμπια, από δύο σε Σιέρα Λεόνε, Νίγηρα, Μιανμάρ, Νότια Κορέα, Βόρεια Κορέα και Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και από μία σε Περού, Ιράν, Ινδία, Ινδονησία και Μπενίν!

Σπάρτη (Sparti, Sparta): 25

Με την ορθογραφία Sparti βρίσκουμε μία πόλη μόνο, στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Αλλά ως Sparta υπάρχουν άλλες 24, οι 19 εκ των οποίων στις ΗΠΑ. Κι από μία σε Νότια Αφρική, Ουκρανία, Τουρκία, Ρωσία και Καναδά.  

Ρίο (Rio): 25

Ως πρώτο συνθετικό, το Ρίο είναι μακράν το πιο διαδεδομένο όνομα ελληνικής πόλης (σημαίνει ποταμός στα ισπανικά), το βρίσκουμε σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά. Σαν μοναδικό όνομα βρίσκεται σε 11 πόλεις στις ΗΠΑ, τρεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία, δύο στην Ιταλία και από μία σε Σενεγάλη, Σουηδία, Περού, Μεξικό, Βραζιλία και Ινδονησία.

Φιλαδέλφεια (Philadelphia): 23

Εκτός από την πασίγνωστη πόλη της Πενσιλβάνια υπάρχουν άλλες 11 με αυτό το όνομα στις ΗΠΑ, δύο στη Βραζιλία και από μία σε Ζιμπάμπουε, Γερμανία, Νότια Αφρική, Παραγουάη, Ναμίμπια, Λιβερία, Ιορδανία, Τζαμάικα και Κόστα Ρίκα.

Γάζι (Gazi): 23

Σημαίνει άλλο πράγμα στις ιρανικές γλώσσες βέβαια, αλλά το βρίσκουμε εκτός της Ελλάδας σε 8 οικισμούς στην Τουρκία, 5 στοΙράν, 3 στο Πακιστάν, 2 στο Αφγανιστάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία Κογκό κι από μία σε Κένια, Καμερούν και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Σμύρνη (Smyrna): 21

Η πόλη στην Τουρκία λέγεται πια Ιζμίρ, ωστόσο υπάρχουν 20 Σμύρνες στις ΗΠΑ και μία στο Μεξικό!

Σκάλα (Skala): 19

Υπάρχουν 11 κωμοπόλεις και χωριά που λέγονται Σκάλα στην Ελλάδα, αλλά και πέντε στην Τσεχία, τέσσερα στην Πολωνία, τρία στην Ουκρανία, από δύο σε Ρωσία και Βουλγαρία και ένα σε Σλοβακία, Βόρεια Μακεδονία και Σουηδία.

Πύλη (Pili): 19

Υπάρχουν 17 οικισμοί με το όνομα Pili στις… Φιλιππίνες (λογικό, Pilipinas είναι το όνομα της χώρας στην τοπική γλώσσα τανγκαλόγκ), κι επίσης ένας στην Κίνα κι άλλος ένας στη Λιθουανία.

Πέλλα (Pella): 14

Το όνομα της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκαλεί ενδιαφέρον σε πολλά μέρη της γης, αλλά προφανώς η λέξη είναι τέτοια που σημαίνει άλλα πράγματα σε διαφορετικές γλώσσες. Τρεις πόλεις ονομάζονται Πέλλα στις ΗΠΑ, από δύο σε Νιγηρία, Ιταλία και Μπουρκίνα Φάσο (!) κι από μία σε Νότια Αφρική, Ρωσία, Παπούα Νέα Γουινέα, Βολιβία και Αυστραλία.

Πέτα (Peta): 13

To όνομα της κωμόπολης της Άρτας το συναντάμε σε τρία μέρη στην Ουγκάντα, δύο σε Ινδονησία και Μπουρκίνα Φάσο κι από ένα σε Σερβία, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ, Ινδία, Αγκόλα, Αλβανία.

Ρόδος (Rhodes): 13

Οι εννέα από τις 13 πόλεις βρίσκονται στις ΗΠΑ , δύο στη Νότια Αφρική και από μία σε Γαλλία και Αυστραλία.

Πέτρα (Petra): 11

Εκτός από την ιστορική πόλη της Ιορδανίας, έχουμε τρία μέρη με αυτό το όνομα στη Ρουμανία, δύο στην Ισπανία και από ένα επίσης σε ΗΠΑ, Μεξικό, Ινδονησία, Μπουρκίνα Φάσο και Κύπρο.

Άφρα (Afra): 11

Κεφαλοχώρι στην Κέρκυρα, αλλά έχουμε 5 πόλεις μ’ αυτό το όνομα στο Μαρόκο, δύο στο Ιράν και το Μπαγκλαντές και από μία σε Συρία και Αλγερία.

Πάτρα (Patra, Patras): 11

Aπό δύο σε Πακιστάν, Ινδονησία και Αφγανιστάν κι από μία σε Ρωσία, Ινδία, Κογκό και Μπαγκλαντές. Με τελικό –s πόλη μ’ αυτό το όνομα βρίσκουμε και στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.

Πανόραμα (Panorama): 11

Κάπως… διεθνής η λέξη, οπότε λογικό είναι να τη βρίσκουμε κι αλλού, εκτός από τον ομώνυμο δήμο της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν από δύο χωριά μ’ αυτό το όνομα στη Νότια Αφρική, την Ινδονησία και τη Γουατεμάλα! Κι από ένα στη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, τη Γρενάδα, την Βραζιλία και την Κολομβία.

Μαραθώνας (Marathon): 10

Οκτώ από τις δέκα πόλεις με το ιστορικό όνομα βρίσκονται στις ΗΠΑ, μία στον Καναδά και μία στην Αυστραλία.

Καβάλα (Kavala): 10

Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, ισχύει! Στη Φινλανδία, μάλιστα, και στην Ακτή Ελεφαντοστού υπάρχουν δύο μικρές πόλεις που ονομάζονται Καβάλα! Βρίσκουμε, επίσης, στα νησιά Φίτζι (!), το Μαλάουι (!), τη Σερβία, την Τουρκία και τη Ζάμπια.

Αρτα (Arta): 10

Τρεις οικισμοί με το όνομα Άρτα υπάρχουν στην Ισπανία, δύο στην Αλβανία και από ένας σε Τζιμπουτί, Σουηδία, Ρωσία, Ιταλία και Αζερμπαϊτζάν.

Κως (Kos): 10

Με διαφορετική σημασία βέβαια, αλλά υπάρχουν δύο πόλεις μ’ αυτό το όνομα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και από μία σε Σλοβακία, Σερβία, Ναμίμπια, Παπούα Νέα Γουινέα, Παλιστάν, Μαυροβούνιο, Γκαμπόν και Βουλγαρία.

Λάμπη (Lambi): 10

Εκτός από την κωμόπολη του Ρεθύμνου Λάμπη βρίσκουμε (δύο μάλιστα) στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, στα Νησιά Σολομώντα, στο Πακιστάν, την Ινδία, την Αϊτή, τη Γουινέα, τα Νησιά Φερόε, το Καμερούν και το Κογκό.

Κύμη (Kimi): 9

Δημοφιλές όνομα στην Αφρική! Δύο χωριά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό κι από ένα σε Τσαντ, Σενεγάλη, Μάλι και Καμερούν. Επίσης από ένα σε Ινδία, Ινδονησία και Νότια Κορέα.

Τρίπολη (Tripoli): 8

Σχετικά λίγες οι πόλεις, αλλά πολύ σημαντικές. Η πρωτεύουσα της Λιβύης και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Λιβάνου. Υπάρχουν, επίσης, τέσσερις στις ΗΠΑ, μία στη Τζαμάικα και μία στην Ονδούρα.

Μόρια (Moria): 8

Υπάρχουν τέσσερις πόλεις στη Γουινέα μ’ αυτό το όνομα. Κι από μία σε Νότια Αφρική, Σιέρα Λεόνε, Παπούα Νέα Γουινέα και Μοζαμβίκη.

Ιθάκη (Ithaca): 7

Βρίσκουμε έξι πόλεις στις ΗΠΑ και μία στην Αυστραλία.

Πάλαιρο (Palero): 7

Τα έξι από τα επτά χωριά με αυτό το όνομα βρίσκονται στη Δομηνικανή Δημοκρατία (!) και ένα στην Ινδονησία.

Χώρα (Chora): 7

Βρίσκουμε δύο πόλεις στο Πακιστάν και από μία σε Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μολδαβία, Ιράν και Βραζιλία.

Μάκρη (Makri): 7

Από τρεις πόλεις βρίσκουμε σε Ινδία και Πακιστάν και μία στη Ζάμπια.

Δελφοί (Delphi): 6

Εκτός από τον πασίγνωστο ελληνικό τόπο βρίσκουμε πέντε μικρούς οικισμούς στις ΗΠΑ κι έναν στην Ουγκάντα!

Ηλιούπολη (Heliopolis): 5

Σε τελείως διαφορετικά μέρη μεταξύ τους, από μία σε Αίγυπτο, Αλγερία, Λίβανο, Βραζιλία και Κολομβία.

Σάμος (Samos): 5

Από δύο μικρές πόλες σε ΗΠΑ και Ισπανία και μία στη Σερβία.

Μεσοποταμία (Mesopotamia): 5

Και οι 5 στην ήπειρο της Αμερικής (ΗΠΑ, Άγιος Βικέντιος, Τρίνινταντ-Τομπάγκο, Τζαμάικα, Κολομβία), εκτός από την κωμόπολη της Καστοριάς.

Πάτμος (Patmos): 5

Τέσσερις πόλεις με όνομα Πάτμος υπάρχουν στις ΗΠΑ και μία στην Ολλανδία.

Πάργα (Parga): 4

Μικρές πόλεις με το όνομα Πάργα βρίσκουμε στην Ισπανία, την Κίνα, τη Χιλή και την Ακτή Ελεφαντοστού!

Αγιά (Agia): 4

Προφανώς σημαίνει κάτι άλλο στις χώρες που το συναντάμε, αλλά «Αγιά» βρίσκει κανείς σε Τσαντ, Νιγηρία, Ινδία και Μπαγκλαντές!

Θήρα (Thera): 4

Εκτός της Σαντορίνης υπάρχουν πόλεις με αυτό το όνομα στις ΗΠΑ, το Πακιστάν, στην Ινδία και την Ακτή Ελεφαντοστού!

Λάρισα (Larissa): 4

Υπάρχουν δύο πόλεις στις ΗΠΑ, μία στο Μαρόκο και μία στη Συρία.

Πόρος (Poros): 3

Μ’ αυτό το όνομα υπάρχουν πόλεις στη Ρωσία, το Μαυροβούνιο και τη Νιγηρία.

Βούλα (Voula): 3

Δύο μικρές πόλεις λέγονται έτσι στο Κογκό και μία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Σέρβια (Servia): 3

Και οι τρεις πόλεις με όνομα ίδιο μ’ αυτή της Κοζάνης βρίσκονται στις ΗΠΑ, σε διαφορετικές πολιτείες (Δυτική Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον, Ιντιάνα). Κι έχουν περισσότερη σχέση με τη Σερβία παρά με την Ελλάδα.

Νευροκόπι (Nevrokopi): 3

Εκτός από την κωμόπολη της Δράμας, υπάρχουν δύο οικισμοί στη Βόρεια Μακεδονία και ένας στη Βουλγαρία.

Λιβαδειά (Livadia): 3

Εκτός από ένα χωριό της Κύπρου υπάρχουν και δύο μικρές πόλεις στη Ρουμανία.

Λητή (Liti): 3

Το ίδιο όνομα με την κωμόπολη της Θεσσαλονίκης έχουν οικισμοί στην Ινδονησία, τη Μοζαμβίκη και την Αιθιοπία!

Πάρος (Paros): 3

Ρουμανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αρμενία έχουν Πάρο, όπως και το Αιγαίο μας.

Κορώνη (Koroni): 3

Εκτός από την Ελλάδα βρίσκουμε οικισμό μ’ αυτό το όνομα στο Μάλι, την Ινδονησία και τη Μικρονησία.

Σητεία (Sitia): 3

Από τις τρεις πόλεις οι δύο βρίσκονται στο Τσαντ (!) και η μία στη Βραζιλία.

Χανιά (Chania): 3

Δύο πόλεις βρίσκονται στο Πακιστάν και μία στη Γκάνα!

Γεράνι (Gerani): 3

Χωριό στα Χανιά, αλλά και στην Κύπρο, το Μαυροβούνιο και το Αφγανιστάν.

Γέργερη (Gergeri): 2

Εκτός της Κρήτης Γέργερη βρίσκεται και στην Αλβανία, αλλά και στην Αρμενία.

Ταύρος (Tavros): 2

Εκτός από το ομώνυμο χωριό στην Κύπρο βρίσκουμε ένα και στην Αρμενία!

Ζάκυνθος (Zante):2

Υπάρχει πόλη στις ΗΠΑ (Καλιφόρνια), αλλά και στη Λετονία.

Λαμία (Lamia): 2

Πόλη με το όνομα Λαμία βρίσκουμε εκτός της Ελλάδας και στη Νιγηρία και στην Ιταλία.

Κέρκυρα (Corfu): 2

Δύο μικρές πόλεις μ’ αυτό το όνομα βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Κοζάνη (Kozani): 2

H μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έχει «δίδυμες» σε Αλβανία και Νότια Αφρική!

Μελίκη (Meliki): 2

Το ίδιο όνομα με την κωμόπολη της Ημαθίας βρίσκεται και στην Τουρκία, αλλά και στη Λιβερία!

Κιάτο (Kiato): 2

Δύο πόλεις με αυτό το όνομα βρίσκονται στην Ινδία και στην Τόνγκα.

Επισκοπή (Episkopi): 2

Και τα δύο χωριά βρίσκονται στην Κύπρο.

Πτολεμαϊδα (Ptolemais): 2

Τη βρίσκουμε και στο Ισραήλ και στη Λιβύη!

Μάλλια (Mallia): 2

Και στην Κύπρο βρίσκεται, αλλά και στην Ινδία.

Θήβα (Thiva, Thebes): 2

Και οι δύο πόλεις μ’ αυτό το όνομα βρίσκονται στις ΗΠΑ (Ιλινόι και Άρκανσο).

Άργος (Argos): 2

Δύο πόλεις στις ΗΠΑ, Ιντιάνα και Καλιφόρνια.

Σαλαμίνα (Salamis): 2

Η μία πόλη στην Κύπρο βέβαια και η άλλη στη Νότια Αφρική.

Δάφνη (Daphne): 2

Με αυτή την ορθογραφία, δύο πόλεις στις ΗΠΑ.

Μαρμάρι (Marmari): 1

Χωριό με αυτό το όνομα βρίσκουμε και στο νότιο Τσαντ!

Γαλατάς (Galatas): 1

Υπάρχει χωριό με το όνομα Γαλατάς και στην Αϊτή!

Δράμα (Drama): 1

Υπάρχει ένα χωριό με αυτό το όνομα στη Βουλγαρία, στο διαμέρισμα του Γιαμπόλ.

Βέροια (Veria): 1

Βρήκαμε έναν οικισμό στη Γαλλία, στην επαρχία France-Comte.

Σέλερο (Selero): 1

Εκτός από το κεφαλοχώρι στην Ξάνθη υπάρχει και μικρή πόλη με το ίδιο όνομα στη Λομβαρδία της Ιταλίας.

Λιβάδι (Livadi): 1

Υπάρχουν τέσσερα χωριά που λέγονται «Λιβάδι» στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει κι ένα στη Γεωργία!

Αγριά (Agria): 1

Τη βρίσκουμε εκτός από τη Μαγνησία και στο Ρατζαστάν της Ινδίας.

Μώλος (Molos): 1

Υπάρχει ένα χωριό με το ίδιο όνομα στις Φιλιππίνες.

Λίμνη (Limni): 1

Χωριό με αυτό το όνομα υπάρχει και στην Κύπρο.

Ιτέα (Itea): 1

Χωριό με όνομα Itea βρίσκουμε και στη Μαδαγασκάρη!

Λευκάδα (Lefkas): 1

Εκτός από την Ελλάδα τη βρίσκουμε και στην Κύπρο.

Παραλία (Paralia): 1

To δημοφιλέστατο ελληνικό όνομα είναι και όνομα χωριού στο Μπαγκλαντές!

Σαραβάλι (Saravali): 1

Εκτός από προάστιο της Πάτρας είναι και μικρή πόλη στην Ινδία.

Πύργος (Pyrgos): 1

Ένα χωριό στην Κύπρο, στην επαρχία Λάρνακας.

Ασίνη (Asini): 1

Εκτός από το χωριό της Αργολίδας υπάρχει και χωριό στην Παπούα Νέα Γουινέα!

Νεμέα (Nemea): 1

Ιστορική κωμόπολη της Κορινθίας, αλλά και πόλη στη Γουινέα.

Παλλήνη (Pallini): 1

Πόλη με αυτό το όνομα βρίσκουμε στην επαρχία Ορούρο της Βολιβίας.

Ραφήνα (Rafina): 1

Πόλη με αυτό το όνομα υπάρχει και στην κεντρική περιοχή του Τσαντ.

Μέθανα (Methana): 1

Μία μικρή πόλη στο κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ.

Ύδρα (Hydra): 1

Στο Αϊνταχο των ΗΠΑ η πόλη.

Aρώνι (Aroni): 1

Χωριό στην Κρήτη, αλλά και στη Ζιμπάμπουε.


No comments:

Post a Comment

Το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του πλανήτη και το σύνορο που χαράχτηκε από τα… ψάρια!

  Η φωτογραφία δεν είναι μοντάζ. Το νησάκι που βλέπετε υπάρχει στ’ αλήθεια. Τι νησάκι, νησίδα, με έκταση ούτε 2.000 τετραγωνικά μέτρα. Και π...