Thursday, May 23, 2024

Ποια 47 κράτη ΔΕΝ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη και γιατί;


 🔎Η απόφαση τριών ευρωπαϊκών κρατών (Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία) να προχωρήσουν στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έφερε στο προσκήνιο πάλι ένα θέμα που θεωρείται παγωμένο στη διεθνή διπλωματία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, που γίνεται για να υπογραμμίσει ακόμα περισσότερο τη λύση των δύο κρατών στην περιοχή, αλλά και να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις αιματηρές επιθέσεις στην περιοχή της Γάζας και να γίνουν πραγματικές διαπραγματεύσεις, όχι προσχηματικές.

🔎 Όσοι δεν έχουν γνώσεις περί της διεθνούς διπλωματίας «ανακάλυψαν» τώρα ότι η Παλαιστίνη αναγνωρίζεται σαν ανεξάρτητο κράτος από 143 εκ των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ, δηλαδή μια μεγάλη πλειοψηφία πάνω από 70% του συνόλου. Το γιατί δεν έχει βοηθήσει αυτή η ευρεία αναγνώριση το λαό της Παλαιστίνης δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε.

🔎 Όσα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα εστίασαν στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Ελάχιστοι με αυτούς που ΔΕΝ την έχουν αναγνωρίσει, και ΚΑΝΕΝΑΣ ονομαστικά, ανά χώρα ή ανά περιοχή. Αυτό κάνουμε εμείς σ’ αυτό το κείμενο. Όπως θα διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα μ’ αυτούς τους πίνακες.

🔎 Ο ΟΗΕ έχει 193 κράτη-μέλη. Τα 143 έχουν ήδη αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, μάλιστα το τελευταίο χρονικά (πριν την ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών) ήταν οι Μπαχάμες, στις 7 Μαϊου. Με την απόφαση των τριών ευρωπαϊκών κρατών οι αναγνωρίσεις αυξάνονται στις 146.

🔎 Υπάρχουν, όμως, 47 κράτη-μέλη του ΟΗΕ που ΔΕΝ έχουν αναγνωρίσει, ούτε καν με τον τυπικό τρόπο, παλαιστινιακό κράτος. Ποιες είναι αυτές; Τις χωρίζουμε ανά ήπειρο (και ειδικά στην Ευρώπη σε μέλη και μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Ευρώπη-Ευρωπαϊκή Ένωση (16)

Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΛΛΑΔΑ, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία

🔎 Ακόμα και μετά την απόφαση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, οι 16 στους 27 της Ενωμένης Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη. Ανάμεσά τους, φυσικά, βρίσκονται τα «βαριά χαρτιά» Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, και η Ελλάδα. Όλες οι χώρες της Ε.Ε. ξεκαθαρίζουν ότι δέχονται τη λύση των δύο κρατών και «εργάζονται» γι’ αυτή, πλην όμως μέχρι τώρα η πίεση βρισκόταν στη μεριά των Παλαιστίνων (με τη μη αναγνώριση). Αν ακολουθήσουν κι άλλες χώρες την Ισπανία και την Ιρλανδία και αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, ή ακόμα κι αν πειστούν κάποιες μεγάλες χώρες να το πράξουν (κάτι πολύ δύσκολο) η πίεση θα μεταφερθεί στο Ισραήλ.

Ευρώπη-Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (9)

Ανδόρα, Αρμενία, Λιχτενστάιν,  Μολδαβία, Μονακό, Βόρεια Μακεδονία, Σαν Μαρίνο, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία

🔎Εδώ έχουμε μια μίξη κρατών: πρώτα τα λιλιπούτεια (Ανδόρα, Λιχτενστάιν, Μονακό, Σαν Μαρίνο) που δρουν σε συνεννόηση με τα μεγαλύτερα κράτη δίπλα τους. Η Μεγάλη Βρετανία ξεκαθάρισε ότι αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως «μέλος-παρατηρητή» και μόνο μέχρι να υπάρξει διμερής καταληκτική συμφωνία με το Ισραήλ. Η επίσης ουδέτερη Ελβετία προωθεί επίσης τη λύση των δύο κρατών.

🔎Ξεχωριστές περιπτώσεις είναι οι τρεις που απομένουν. Η Μολδαβία έχει κηρύξει χρόνια τώρα αυστηρότατη ουδετερότητα σε όλες τις διεθνείς διαμάχες, κοινώς δεν μπλέκεται. Η γειτονική Βόρεια Μακεδονία είναι το μοναδικό Βαλκανικό κράτος που δεν έχει επιδιώξει με οποιοδήποτε τρόπο να συνάψει σχέσεις με τους Παλαιστίνιους. Και η Αρμενία ξεκαθάριζε μέχρι πρόσφατα ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει ανεξάρτητη Παλαιστίνη, επειδή και η Παλαιστίνη δεν αναγνώριζε ως ανεξάρτητη τη «Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ», τον αρμενικό θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν που έπαψε να υπάρχει πριν λίγους μήνες μετά την αζερική επίθεση.

Αμερική (3)

Καναδάς, Παναμάς, ΗΠΑ

🔎Οι ΗΠΑ, ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη μόνο όταν την αναγνωρίσει και το Ισραήλ, μόνο δηλαδή αν επέλθει διμερής συμφωνία. Ο Καναδάς και ο Παναμάς, ένα κράτος με σταθερά πολύ στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κρατούν την ίδια στάση.

Ασία (5)

Ισραήλ, Ιαπωνία, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα

🔎 Εκτός βέβαια από το Ισραήλ, οι μόνες ασιατικές χώρες που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη είναι στενές σύμμαχοι με τις ΗΠΑ κι έχουν στενότατες οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ (ειδικά η Σιγκαπούρη), αλλά και το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. H Σιγκαπούρη είναι, μαζί με τη Μιανμάρ, τα μοναδικά κράτη που ανήκουν στο Κίνημα των Αδεσμεύτων που κρατούν αυτή τη στάση.

Αφρική (2)

Καμερούν, Ερυθραία

🔎Μόνο δύο αφρικανικά κράτη δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, δύο «δημοκρατίες» με ισόβιους προέδρους (ο Μπιγιά στο Καμερούν από το 1982, ο Αφουέρκι στην Ερυθραία από την ανεξαρτησία της χώρας το 1993). Το Καμερούν έχει μακρόχρονη οικονομική σχέση με το Ισραήλ κι επέλεξε αυτή την πλευρά παρά την γειτονία του με αραβόφωνα αφρικανικά κράτη στο βορρά.

🔎Ο πρόεδρος της Ερυθραίας Ισαϊας Αφουέρκι είναι ο μοναδικός ηγέτης στον κόσμο που έχει χαρακτηρίσει «ανέφικτη» τη λύση δύο κρατών στην περιοχή. Προέτρεψε, μάλιστα, τους Παλαιστίνιους «να φτιάνουν κοινό κράτος με τους γείτονες Ιορδανούς»…

Ωκεανία (12)

Αυστραλία, Φίτζι, Κιριμπάτι,  Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Νέα Ζηλανδία, Παλάου, Σαμόα, Νησιά Σολομώντα, Τόνγκα, Τουβαλού

🔎H νησιώτικη ήπειρος είναι η μοναδική που τα περισσότερα ανεξάρτητα κράτη της δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη. Μόνο δύο κράτη (Παπούα Νέα Γουινέα και Βανουάτου) το έχουν κάνει. Πέρα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που εναρμονίζουν την πολιτική τους με τις ΗΠΑ και τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, τα περισσότερα από τα μικρά νησιωτικά κράτη επηρεάζονται άμεσα (κυρίως οικονομικά) από τις μεγάλες δυνάμεις, των οποίων άλλοτε αποτελούσαν αποικίες πριν ανεξαρτητοποιηθούν.

No comments:

Post a Comment

Το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του πλανήτη και το σύνορο που χαράχτηκε από τα… ψάρια!

  Η φωτογραφία δεν είναι μοντάζ. Το νησάκι που βλέπετε υπάρχει στ’ αλήθεια. Τι νησάκι, νησίδα, με έκταση ούτε 2.000 τετραγωνικά μέτρα. Και π...