Friday, June 7, 2024

Να’ ταν τα likes… ψήφοι: Οι ευρωεκλογές των influencers!


Το’ χουμε καταλάβει για τα καλά ότι τις Ευρωεκλογές πολύς κόσμος (κι όχι μόνο στην Ελλάδα) τις θεωρεί καλαμπούρι, γι’ αυτό ετοιμάζεται είτε να γυρίσει την πλάτη στις κάλπες, είτε να κάνει πολύ πιο «χαλαρή» επιλογή σε σχέση με αυτό που θα προτιμούσε στις εθνικές εκλογές. Στην Ελλάδα, όπου έχουμε πιο σαφή εικόνα, πολλά κόμματα επέλεξαν «γνωστούς» υποψήφιους, από τον χώρο του θεάματος και του αθλητισμού, γενικώς αναγνωρίσιμα πρόσωπα, για να μαζέψουν ψήφους.

🔎Στην Ευρώπη, όμως, αυτό που θα συμβεί την Κυριακή το λες και… πείραμα. Σε κάποιες χώρες γνωστοί influencers, άνθρωποι που έχουν μεγάλη δύναμη στα social media και μετράνε εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους (τους οποίους και… επηρεάζουν, εξ ου και η ονομασία τους) αποφάσισαν αντί να ενταχθούν σε κάποιο κόμμα να… φτιάξουν κόμμα οι ίδιοι και να μπουν στη βάσανο των εκλογών. Ανεξάρτητα αν έχουν συγκεκριμένη πολιτική πρόταση ή όχι.

🔎Γιατί να μην το κάνουν; Να χάσουν κάτι δεν έχουν. Ίσα-ίσα, αν καταγράψουν και καλό αποτέλεσμα, όχι μόνο θα έχουν δικαιώσει την ονομασία τους, αλλά και θα έχουν πάρει παραπάνω credits. Θα αποδειχτεί ότι δεν επηρεάζουν μόνο τους ακόλουθους-καταναλωτές σχετικά με το ποιο σαμπουάν να χρησιμοποιήσουν ή σε ποιο εστιατόριο να πάνε για φαγητό, αλλά και τι να ψηφίσουν.

🔎Ας δούμε τα πιο χτυπητά παραδείγματα:

🔎Aliens.EU: Αυτό κι αν είναι πείραμα! Στην Τσεχία θα τον βρούμε τον Τόμας Φράνεκ, τον τύπο που τρέχει το κόμμα και φιλοδοξεί, όπως έχει πει, να φτιάξει μια εκπομπή τύπου «Ράδιο Αρβύλα» στην τσεχική τηλεόραση. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνει; Να διαφημιστεί μέσω ευρωεκλογών! Το κόμμα του λέγεται «Lepší EU s mimozemšťany», δηλαδή… «Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση με εξωγήινους»! Και εμφανίζεται όπου τον καλούν φορώντας μια πράσινη στολή εξωγήινου!

🔎Φυσικά εκμεταλλεύεται τη νομοθεσία που δίνει εθνικό βήμα σε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωκελογές να προβάλλουν τις απόψεις τους. Συνήθως για τα μικρότερα κόμματα φτιάχνονται τραπέζια συζητήσεων, αλλά επειδή κανένας εκπρόσωπος άλλου κόμματος δεν θέλει να βρίσκεται στο ίδιο πάνελ με τον… εκπρόσωπο των εξωγήινων, το πράγμα καταλήγει σε προσωπικές συνεντεύξεις. Να δούμε πόση προβολή θα έχει…

🔎Gen Z List: Στην Κροατία, η κυρία Νίνα Σκότσακ αποφάσισε να φτιάξει ένα κόμμα αποκλειστικά για νέους. Πήγε να το περάσει ως Gen Z, αλλά δεν τα κατάφερε, οπότε το κόμμα επισήμως λέγεται «Ανεξάρτητη λίστα της Νίνα Σκότσακ». Αποτελείται από 12 πρόσωπα, ηλικίας 19 ως 30 ετών, όλα τους επιλεγμένα με βάση την απήχηση που έχουν στα social media. H ίδια η Νίνα έχει 221.700 ακόλουθους στο TikTok, όπου έχει ασχοληθεί τελευταία, και άλλους 46.000 followers στο Instagram. Ούτε τα βίντεο, βέβαια, ούτε οι φωτογραφίες έχουν μεγάλη σχέση με την πολιτική. Ζητάει από τους Κροάτες να την ψηφίσουν επειδή είναι νέα και δεν γουστάρει το κατεστημένο. Βεβαίως μια χαρά διαφημίζει τα προϊόντα του κατεστημένου για να θησαυρίζει.

🔎Se Acabo La Fiesta: H ακριβής μετάφραση της ονομασίας του κόμματος είναι «Η γιορτή τελείωσε», όμως πρόκειται για μια έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά στην Ισπανία, ανάλογη με τη δική μας «αερίστηκε η νύφη, σχόλασε ο γάμος». Ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος (ο ίδιος το αποκαλεί «ομάδα υποψηφίων» και όχι κόμμα) είναι ο Αλβίσε Πέρεθ, ο οποίος συστήνεται ως πολιτικός ή σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας κατά το δοκούν, αλλά στην ουσία είναι μια social media personality. Με πάνω από 450.000 ακόλουθους στο Telegram, όπου επικοινωνεί συχνότερα με τον κόσμο του, ο 34χρονος έφτιαξε έναν «στρατό» από υποστηρικτές, να δούμε αν θα τον μεταφράσει και σε ψήφους.

🔎Από το 2010 που επέστρεψε στην Ισπανία από τη Βρετανία (πήγε να σπουδάσει στο Λιντς, αλλά έφυγε από το πανεπιστήμιο και για ένα διάστημα δούλεψε ως λαντζιέρης) πέρασε από τρία κόμματα, το πιο σπουδαίο οι Πολίτες (Θιουδαδάνος) από το 2017 ως το 2019. Τελευταία η ρητορική του «γέρνει» προς ακροδεξιές πεποιθήσεις, αλλά δεν τον πιάνεις πουθενά, είναι όπου φυσάει ο άνεμος. Έδειξε, πάντως, τη δύναμή του από νωρίς: Για να συμμετέχει ένα κόμμα στις εκλογές θέλει 15.000 υπογραφές κι αυτός παρουσίασε 136.000!

🔎Reagir–Incluir–Reciclar: Ή στα ελληνικά Αντίδρασε-Συμπερίλαβε-Ανακύκλωσε. Σ’ αυτή τη λίστα είναι το πιο παλιό κόμμα, αφού το RIR συμμετέχει σε εκλογές από το 2019 και μάλιστα ο ιδρυτής του Τίνο Ντε Ρανς ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας κι έλαβε 123.000 ψήφους, δηλαδή 2,95% του συνόλου! Τώρα με τη χαλαρότητα των Ευρωεκλογών προσβλέπει σε κάτι περισσότερο μ’ ένα κόμμα που είναι και οικολογικό και αντιπολεμικό και ουμανιστικό και ολίγον σατιρικό. Άλλωστε ο ίδιος, παρ’ ότι δεν το δηλώνει σαν επάγγελμα, είναι αυτό που λέμε «επαγγελματίας celebrity». Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις, είτε σε κάποιο τηλεπαιχνίδι (για σελέμπριτις φυσικά), είτε σε ριάλιτι σόου θα βρίσκεται. Έχει κυκλοφορήσει κι ένα δίσκο με τραγούδια το 2001.

🔎Άλλοτε στέλεχος των Σοσιαλιστών, αποφάσισε να αποχωρήσει και να φτιάξει το δικό του κόμμα. Είναι, πάντως, δημοφιλής σ’ αυτό που λέμε «δημοκρατικό μέτωπο» της Πορτογαλίας, δεδομένου ότι τα βάζει συχνά με το ακροδεξιό κόμμα Chega στις αναρτήσεις του. Οι ακόλουθοί του σε όλα τα social media ξεπερνούν τις 150.000.

🔎MEMO: Το κόμμα αυτό στην Ουγγαρία θεωρεί τον εαυτό του ως τον πρώτο καθαρά digitalized πολιτικό σχηματισμό στην Ευρώπη. Οι μέθοδοί του είναι ούτως ή άλλως διαφορετικές: Η ανεύρεση και προσέλκυση στελεχών γίνεται μόνο μέσω αγγελιών σε social media και συνεντεύξεων μέσω skype. H πλατφόρμα των ιδεών του δίνεται πρώτα στα μέλη με κωδικοποιημένο e-mail και μετά δίνεται στο κοινό για διαβούλευση. Οι θέσεις του είναι υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης και υπέρ του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της Ουγγαρίας.

🔎ΟΚ, και πού είναι το κακό σ’ όλο αυτό; Δεν υπάρχει κανένα κακό, πλην όμως ο πρόεδρος και εμπνευστής του κόμματος Γκιόργκι Γκάτιαν δέχεται πολύ συχνά κριτική για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο Γκάτιαν είναι ο δημιουργός της (πασίγνωστης, μην κρυβόμαστε) ερωτικής πλατφόρμας Live Jasmin, όπου διάφορες κυρίες και κύριοι απαλλάσσονται σταδιακά από τα ρούχα τους και προσφέρουν μέσω κάμερας live στιγμές ερωτικής απόλαυσης επί πληρωμή στο αναψοκοκκινισμένο κοινό! Ο Γκάτιαν δήλωσε έσοδα 649,9 εκατομμυρίων ευρώ (!!!) από αυτή τη δραστηριότητα, κάτι που τον κατατάσσει στην 6η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στην Ουγγαρία.

No comments:

Post a Comment

Το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του πλανήτη και το σύνορο που χαράχτηκε από τα… ψάρια!

  Η φωτογραφία δεν είναι μοντάζ. Το νησάκι που βλέπετε υπάρχει στ’ αλήθεια. Τι νησάκι, νησίδα, με έκταση ούτε 2.000 τετραγωνικά μέτρα. Και π...